„Анонимните” хакна правителствени сайтове в Мексико
„Анонимните” хакна правителствени сайтове в Мексико / снимка: sxc.hu

Хакерската групировка „Анонимните” удари сайтовете на вътрешното министерство и Сената на Мексико. Мотивът на хакерите са законодателните ограничения срещу интернет пиратството, искани от сенатора от управляващата Партия на националното действие Федерико Доринг.

Доринг настоява за приемането на специален закон за защита на авторските права в интернет, съпроводен с въвеждането на солени глоби за закононарушителите. Глобата може да достигне до 80 000 долара, което според „Анонимните”, представлява ограничаване на свободната воля и застрашава съществуването на интернет.

Въпреки кибератаката и въпреки негодуванието в Мексико, сенатор Доринг заяви, че няма да се откаже от законодателните си инициативи. Иначе той е съгласен с тезата, че е необходима обществена дискусия за интернет пиратството, преди законопроектът му да бъде обсъден в Сената, пише БГНЕС.

Тези дни „Анонимните” се обяви категорично срещу готвените в САЩ подобни закони SOPA и PIPA, за които лобират музикалните и кино- гиганти.

По-рано хакерите пък заплашиха, че ще пуснат в интернет компромат срещу мексиканския наркокартел „Зетас” и по-специално списък на свързани с мафиотите високопоставени правителствени и полицейски служители. От „Зетас” обаче заплашиха с кърваво отмъщение и „Анонимните” в крайна сметка се отказа от намеренията си.