Анджелина Джоли: Ислямска държава използва изнасилванията като политика

Анджелина Джоли: Ислямска държава използва изнасилванията като политика
Анджелина Джоли: Ислямска държава използва изнасилванията като политика / БГНЕС

Групировката Ислямска държава използва изнасилването като оръжие в мащаб, какъвто не е виждан по-рано, предупреди холивудската звезда Анджелина Джоли, цитирана от Ройтерс, и призова към по-активни действия срещу виновните.

Джоли, която е специален посланик на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) и активистка срещу използването на сексуално насилие в конфликти, посочи, че за Ислямска държава изнасилването е политика.

Анджелина Джоли посети бежански лагер в Турция (СНИМКИ)

Хиляди жени и момичета биват отвличани, изнасилвани и продавани в сексуално робство от джихадистката групировка, откакто тя обяви халифат в части от Сирия и Ирак миналото лято, посочват ООН и правозащитнически групи.

Анджелина Джоли Ислямска държава използва изнасилванията като политика
"Най-агресивната терористична група в света днес използва изнасилването като център на терора си и начин за унищожаване на общности и семейства", каза Джоли пред британска парламентарна комисия.

Анджелина Джоли - непознатата красавица, построила училище в Афганистан

Носителката на Оскар, която през 2012 г. обеди сили с бившия британски външен министър Уилям Хейг в инициатива за предотвратяване на сексуалното насилие по време на конфликти, разказа за изнасилени момичета, с които се е срещната във военни зони. Сред тях е 13-годишна иракчанка, която заедно с приятелките си е била изнасилвана многократно, а след това продадена за 40 долара.

Никога не сме виждали нещо като това, което Ислямска държава прави, каза Джоли.

"Те заявяват - трябва да направиш това, това е начинът да се изгради общество, искаме от теб да изнасилваш", разказа актрисата, призовавайки на действията на групировката да бъде дадем силен отпор.

Анджелина на 40: Лошото момиче на Холивуд е сред най-влиятелните жени в света

Източник: БТА