Анджелина Джоли посети бежански лагер в Турция (СНИМКИ)
Анджелина Джоли посети бежански лагер в Турция (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Американската актриса Анджелина Джоли, специален пратеник на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), призова вчера в Турция международната общност да предприеме действия във връзка с кризата с бежанците, предаде Франс прес.

Заедно с върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш Джоли посети бежански лагер в окръг Мардин (Югоизточна Турция), който дава подслон на хиляди сирийци, избягали от войната. Двамата разговаряха с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който е в град Мардин по случай световния ден на бежанците.

Анджелина Джоли посети бежански лагер в Турция (СНИМКИ)
netinfo

"Тук сме по една проста причина: този район е епицентър на световна криза. Близо 60 милиона души са прокудени от домовете си от различни конфликти по света", заяви холивудската звезда на пресконференция. Не става въпрос само за "криза с бежанците", а за криза в световната сигурност и управление, която се изразява в най-тежката бежанска криза някога и в масово преселение, подчерта тя.

Джоли призова да се осъзнае ценността на бежанците, които трябва да бъдат защитени и в които трябва да се инвестира. "Те не са проблем, те са част от решението на тази световна криза", отбеляза тя.

Актрисата призова международната общност и нейните ръководители по света да признаят значението на безпрецедентното нарастване на броя на хората, напуснали дома си.

Тя благодари на Турция и други страни по света, поели грижата да сирийските бежанци, които бягат от гражданската война в страната си. В Турция по официални данни има над 1,7 милиона сирийски бежанци.

Анджелина Джоли посети бежански лагер в Турция (СНИМКИ)
netinfo

При посещението си Джоли се срещна със сирийски бежанци и изслуша разказите за бягството им. По-рано през деня тя се разходи из града заедно с дъщеря си Шайло.

Според най-новия годишен доклад на ВКБООН, разселените и бежанците в резултат на многото конфликти по света през 2014 г. са достигнали рекордните 60 милиона души, главно заради сирийския конфликт.

Източник: БТА

Анджелина Джоли посети бежански лагер в Турция (СНИМКИ)
netinfo