Анан предупреди, че ситуацията в Сирия може да се превърне в сериозна международна криза
Анан предупреди, че ситуацията в Сирия може да се превърне в сериозна международна криза / снимка: Reuters

Специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан призова световните сили да постигнат единство по мирен план за Сирия, включващ политически преход, съобщи Ройтерс.

Откривайки срещата на Групата за действие за Сирия в Женева, Анан заяви, че обстановката в тази страна може да взриви региона и да се превърне в международна криза, ако конфликтът не бъде решен.

"Надвиснала е изключително сериозна международна криза. Ние сме се събрали, за да се споразумеем по основните линии и принципи за политически преход, извършен от самите сирийци, който да отговори на законните стремежи на сирийския народ", изтъкна бившият генерален секретар на ООН.

Международната общност ще носи част от отговорността за убитите в Сирия, ако остане разединена по сирийския въпрос. Това заяви още специалният пратеник на ООН и на Арабската лига за Сирия.

В реч при откриването на съвещанието на контактната група Анан каза, че сирийците ще са най-големите жертви и убийството на техни сънародници няма да е само последица от действията на убийци, а и на неспособността на международната общност да преодолее разногласията си.

Без вашето единство, без вашата обща решимост и действия сега, както очаквахме от генералния секретар, никой не може да спечели и всички ще загубят в известен смисъл, добави той.

Историята строго ще ни съди, ако сме неспособни да поемем правилната посока днес; опасността да не успеем да работим заедно е очевидна, а ползите да следваме един и същ път са ясни, отбеляза той.

Според Кофи Анан време е международната общност да премине на по-висока скорост, след като по принцип прие изпращането на наблюдатели.

Трябва да поемем задължения, които да доведат до действия, които да започнем колективно и да приложим през следващите дни, седмици и месеци, посочи той.

Желая денят да е ползотворен, съберете се, работете заедно и действайте заедно за общото благо, но преди всичко за благото на сирийския народ, каза в заключение Анан.