/ iStock/Getty Images
Американските работодатели стават все по-нетърпеливи с неваксинираните, пише БТА.

В продължение на месеци повечето работодатели разчитаха на информационни кампании, бонуси и други стимули, за да насърчат работната си сила да се ваксинира срещу COVID-19. Сега все повече от тях въвеждат правила, които правят по-трудно за служителите да откажат - от преки заповеди до изисквания неваксинираните да се подлагат на редовни тестове.

Сред работодателите, които възприемат по-строг подход, са федералното правителство, щатските правителства на Калифорния и Ню Йорк, технологичните гиганти "Гугъл'' и "Фейсбук", "Уолт Дисни" и Националната футболна асоциация. Някои болници, университети, ресторанти, барове и други места за забавление също започнаха да изискват ваксини.
Но новите мерки едва ли ще засегнат много от милионите неваксинирани американци.

В немалко от компаниите, които изискват ваксинация, работят предимно офис служители, които вече са до голяма степен ваксинирани и не са склонни да работят заедно с неваксинирани.

Ще се наложи ли да си слагаме и трета доза ваксина?

За разлика от тях големи компании, които разчитат на работници с ниски доходи - производители на храни, складове, супермаркети и други вериги от магазини - избягват директно да изискват ваксиниране от страх да не прогонят служителите си и да не влошат проблема с недостига на работна ръка, с който се сблъскват такива фирми.

От "Тайсън Фуудс", например, заявиха, че около половината от работната им сила в САЩ - 56 000 служители - са си поставили ваксини, след като компанията, която преработва месо и птици, е организирала повече от 100 ваксинационни събития от февруари насам. Но добавят, че нямат планове да налагат на другата половина задължително ваксиниране.

"Уолмарт" и "Амазон", двата най-големи частни работодатели в страната, също отказват да въведат изискване за ваксинация за почасовите си работници и продължават да разчитат на стратегии като раздаване на бонуси и ваксиниране на работното място. Но "Уолмарт" ясно заяви, че служителите в централата на компанията ще трябва да се ваксинират до 4 октомври.

Най-големият прецедент досега дойде от федералното правителство, което е и най-големият работодател в страната. Миналата седмица президентът Джо Байдън обяви, че всички федерални служители и подизпълнители трябва да се ваксинират или да се примирят със седмични тестове и да загубят привилегии, като например командировките.
Федералното правителство заяви, че ще поеме разходите за седмичните тестове. Що се отнася до други работодатели, здравните осигуровки може да покрият тестове на някои работни места, но не и на други.

Кунчев с прогноза за развитието на COVID-19, подкрепя задължителна ваксинация за някои професии

Решението на Байдън може да насърчи други работодатели, тъй като е сигнал, че ще имат пълно правно основание да наложат подобни правила, каза Брайън Кроп, ръководител на изследванията в областта на човешките ресурси в консултантската фирма "Гартнър".

Но Кроп отбеляза, че някои компании са изправени пред сложни проблеми, които надхвърлят въпроса дали е законосъобразно, включително се сблъскват със сериозна съпротива срещу ваксините в много от щатите, в които работят.

На търговците на дребно като "Уолмарт" може да им е трудно да оправдаят изисквания за ваксинация на служителите си, докато същевременно позволяват купувачите да са неваксинирани, добавя Кроп. Магазините като цяло избягват да въвеждат изисквания за ваксинация към клиентите от страх да не ги отблъснат и защото е трудно да проверяват статуса им.

Според проучвания на "Гартнър" по-малко от 10 процента от работодателите са заявили, че смятат да въведат изисквания всички служители да бъдат ваксинирани.

Но на фона на разочарованието, че ваксинацията не напредва, и тревогата от разпространението на по-заразния Делта вариант, настъпва промяна в нагласите. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията към 2 август 69.9 процента от пълнолетните американци са инжектирани с поне една доза от ваксината - повече от месец закъснение на целта на Байдън за 70 процента до 4-ти юли.

"Юниън скуеър хоспиталити груп", сдружение на ресторанти и барове в Ню Йорк, основано от Дани Майер, е въвело изискване служителите и клиентите да бъдат ваксинирани до 7 септември.

Съюзът на собствениците на барове в Сан Франциско, обединяващ около 300 бара, е взел подобно решение след среща, на която "нещото, което се открояваше, беше гняв и разочарование" към отказващите ваксини, каза основателят Бен Блейман.

Докато някои компании се опасяват, че правилата за задължителна ваксинация ще прогонят служителите, самата пандемия също води до отсъствия. Блейман каза, че наскоро е трябвало да затвори бара си за една нощ, след като барманът му, който бил напълно ваксиниран, е дал положителен тест и той не е могъл да му намери заместник.
Някои работодатели стигат до извода, че е по-просто да въведат изискване за ваксиниране, отколкото да се опитват да измислят различни правила за носенето на маски и социално дистанциране за малкия си брой неваксинирани служители.

Глобалният инвестиционен мениджър "БлекРок" засега допуска в офисите си в САЩ само ваксинирани работници и заяви, че хората ще имат свободата да ходят без маски, както позволяват местните здравни насоки, да седят един до друг и да се събират без ограничения. Компанията каза, че 85 процента от служителите й в САЩ са ваксинирани или са в процес на ваксинация.

Матю Путман, главен изпълнителен директор на базирания в Ню Йорк високотехнологичен производствен център "Нанотроникс", заяви, че му е било много трудно да вземе решение да изисква ваксинация от своите над 100 служители. Впоследствие се оказало, че почти всички те вече били ваксинирани, но той все пак се страхува от възможността да се наложи да уволни тези, които откажат да се ваксинират.

"Никак не искам да го правя. Но ако се наложи, ще го направя", каза Путман. "Не мога да спя от тези мисли, но повече ме е страх от инфекцията", добави той.
В други случаи изискването за ваксиниране може да даде ясна представа за потенциалната ответна реакция на служителите.

Болниците и старческите домове например все повече въвеждат изискване служителите им да са ваксинирани. Засега те издържат на оспорване в съда. Повече от 150 служители в болница в Хюстън, които отказаха да си поставят ваксината срещу COVID-19, бяха уволнени или подадоха оставка, след като съдия отхвърли иска на служител, заведен срещу изискването.

"Атрия Синиър Ливинг", която ръководи над 200 жилищни комплекса за възрастни в цялата страна, беше сред първите, наложила през януари задължително ваксиниране на своя персонал.

Задължителното ваксиниране проработи. Почти 99 процента от всички 10 000 служители на "Атриа" са ваксинирани и само малка част напусна заради изискването, каза изпълнителният директор и председател Джон Мур.

"Хората, които живеят в нашите комплекси, заслужават да живеят във ваксинирана среда. Нашият персонал заслужава да работи във ваксинирана среда", добави Мур.
БТА