Свързаният с Израел кораб „Сентрал парк“ е в безопасност след задържането му край бреговете на Йемен, твърдят САЩ.

Военен кораб на американските военноморски сили се е отзовал на сигнал за бедствие от търговски танкер в Аденския залив, който е бил превзет от въоръжени лица и вече е в безопасност, съобщават американски служители.

"Гардиън" съобщи, че танкерът, който е превозвал товар от фосфорна киселина, е бил идентифициран като "Сентрал парк" от компанията собственик на плавателния съд. Длъжностните лица не посочват самоличността на нападателите.

МВнР потвърди: Двама българи са на борда на отвлечения танкер „Сентръл парк"

Един от американските служители заяви, че военният кораб USS Mason се е отзовал на сигнала за бедствие и танкерът вече е свободен.

Инцидентът е последният от поредицата нападения във водите на Близкия изток след избухването на войната между Израел и "Хамас" на 7 октомври.

Той последва завземането на свързан с Израел товарен кораб от йеменските хути, съюзници на Иран, в южната част на Червено море миналата седмица. Групировката, която също така изстреля балистични ракети и въоръжени безпилотни самолети по Израел, обеща да атакува още израелски кораби.

„Сентрал парк“ - малък танкер за химикали, се управлява от Zodiac Maritime Ltd, международна компания за управление на кораби със седалище в Лондон, собственост на израелското семейство Офер.

Плавателният съд, плаващ под либерийски флаг, е собственост на Clumvez Shipping Inc, сочат данни на London Stock Exchange Group.

На борда на танкера като част от екипажа се намират двама български моряци.
БГНЕС