/ БГНЕС
Американски апелативен съд постанови, че Доналд Тръмп трябва да бъде изправен пред граждански съд заради ролята си в нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., извършено от негови привърженици, с което беше отхвърлено твърдението на бившия президент, че той има имунитет, предаде Ройтерс.

Състав на Апелативния съд на САЩ за окръг Колумбия установи, че Тръмп е действал "в качеството си на кандидат за президент", когато е призовал своите поддръжници да тръгнат към Капитолия в деня на бунта. Президентите на САЩ са защитени от граждански искове само за официални действия.

Решението разчиства пътя за това Тръмп да се изправи пред поредица от съдебни дела от полицаи от Капитолия и конгресмени от Демократическата партия, които искат да го държат отговорен за насилието от страна на неговите поддръжници по време на бунта, който беше опит да се преобърне поражението му на изборите през 2020 г.

Делото е една от няколкото съдебни битки, пред които е изправен фаворитът за републиканската номинация за изборите през 2024 г.

Единодушното решение се фокусира само върху това дали Тръмп може да бъде съден, и не каза нищо за същността на самите дела.
Пламен Йотински/БТА