Американците отдават предпочитание на сигурността пред личния живот
Американците отдават предпочитание на сигурността пред личния живот / снимка: Reuters

Мнозинството американци смятат, че мерките за борба с тероризма в САЩ са твърде нерешителни. Според тях правителство трябва да засили охранителните мерки, дори ако това става за сметка на съобразяването с личния живот на гражданите, сочи допитване, цитирано от АФП.

63% смятат, че мерките за борба с тероризма в по-голяма степен се съобразяват с личния живот, отколкото защитават националната сигурност. На обратната позиция са 25% от анкетираните в проучването на университета Куинипиак.

Освен това 84% от запитаните подкрепят внедряването на скенери за цяло тяло по летищата, а 86 на сто са готови да приемат и нови ограничения от съображения за сигурност, дори ако това включва закъснения и по-дълги пътувания.

В допитването е отразено и покачване на подкрепата за войната в Афганистан - 59% от американците я одобряват, спрямо 51% през декември.

Мнозинството американци - 59 срещу 34% - искат заподозрените терористи да бъдат съдени от военни трибунали, а не в граждански съдилища, каквото е решението на администрацията на Обама. Въпреки това 48% от американците подкрепят политиката на Обама по отношение на борбата с тероризма, пише БТА.

Три четвърти от запитаните обаче смятат, че е много вероятно (35 процента) или по-скоро вероятно (43 процента) САЩ в близко време да станат мишена на терористичен атентат. Допитването е извършено от 5 до 11 януари сред 1767 души.