/ iStock/Getty Images
Алжир гласува за избор на президент. Избирателните секции започнаха работа днес сутринта в 8:00 часа местно време, според алжирската информационна агенция АПС.

Първият тур на президентските избори в Алжир се провежда на фона на продължаващи масови протести - миналата сряда хиляди алжирци участваха в демонстрации, за да декларират несъгласието си с изборите в условия, при които представители на "стария режим" управляват страната.

Алжирски съд осъди двама бивши премиери на дълги години затвор

Независимата национална избирателна комисия обяви пълната готовност на избирателните секции за гласуване. Тя е уверена, че благодарение на новата система за преброяване на гласовете възможността за измама е сведена до минимум. Общо петима кандидати претендират за най-високия държавен пост в Алжир. Всички те заемаха висши постове по време на управлението на експрезидента Абделазиз Бутефлика, което предизвиква недоволството на много алжирци.

Най-силният кандидат е бившият министър-председател, ръководител на партията Талая ал-Хурият, 75-годишният Али Бенфлис.

Стотици хиляди протестират в Алжир и след оставката на Бутефлика

Алжирските власти се надяват, че изборите ще сложат край на периода на политическа нестабилност в страната, който тя преживява от февруари тази година. В резултат на мощни народни протести Абделазиз Бутефлика, на власт от почти 20 години, беше принуден да подаде оставка на 2 април предсрочно. Съгласно Конституцията, временно изпълняващ длъжността държавен ръководител на Алжир в продължение на 90 дни стана говорителя на горната камара на парламента Абделкадер Бенсалах.

Президентът на Алжир се избира с пряк вот за пет години и има право да бъде преизбран за друг мандат. Ако е необходимо да се проведе втори тур, той трябва да псе състои 15 дни след обявяването на резултатите от първия. Според изборната комисия общо 24 милиона граждани фигурират в избирателните списъци. 
БГНЕС