/ Снимка: Дарик, архив
Алжирски съд осъди двама бивши премиери на дълги години затвор в първия от поредицата процеси за корупция срещу от хора от висшите етажи в политиката на страната, стартирани след като дългогодишният президент Абделазиз Бутефлика през април подаде оставка на фона на масовите протести.

Присъдите идват само два дни преди Алжир да избере президент, който да замени Бутефлика във вот, срещу който твърдо се противопоставя протестното движение, което вижда в него режим на готовност да се вкопчи във властта.

Бившите премиери Ахмед Оуяхя и Абделмалек Селал, които и двамата бяха близки до сваления президент, бяха осъдени съответно на 15 години и 12 години.
За първи път след независимостта на Алжир от Франция през 1962 г. бивши премиери бяха подложени на съд.

Бившият бразилски президент Лула да Силва получи още една присъда от близо 13 години затвор

Държавният прокурор поиска 20-годишни присъди за двамата.

Общо 19 обвиняеми бяха съдени по обвинения, вариращи от пране на пари до злоупотреба със служебно положение и предоставяне на неправомерни привилегии в индустрията за сглобяване на превозни средства.

Зараждащият се алжирски автомобилен сектор стартира през 2014 г. чрез партньорства между чуждестранни групи и големи алжирски корпорации, много от които са собственост на бизнесмени, свързани с антуража на Бутефлика.

Бившият министър на индустрията Абдеслам Бухуареб, който се укрива в чужбина, беше осъден задочно на 20 години.

Обвинения за 30 политици в Македония за погрома над парламента

Други двама бивши министри на индустрията - Махджуб Бедда и Юсеф Юсфи – получиха присъди от по 10 години.

Бизнесменът Али Хадад, основател и изпълнителен директор на частната фирма ETRHB и бивш шеф на основната работодателска организация в Алжир, беше осъден на седем години.
БГНЕС