/ БГНЕС
Дипломат, говорил пред правозащитниците, ги нарича "ескадрони на смъртта"
Афганистански паравоенни групировки, подкрепяни от САЩ и действащи безнаказано, екзекутират цивилни по време на нощни акции и ликвидират заподозрени. Това заяви правозащитната организация "Хюман райтс уоч", цитирана от Франс прес.

Тя твърди в публикуван днес доклад, че е анализирала 14 акции на такива "ударни групи", подкрепяни от ЦРУ, от края на 2017 до средата на 2019 г., по време на които били извършени "тежки нарушения" и "дори военни престъпления".

По време на една от операциите, през август в провинция Пактия, паравоенна групировка убила осем мъже в едно село. "Според очевидци никой от тях не оказал съпротива". Ударните групи стреляли в окото на племенен старейшина и в устата на негов племенник", посочват правозащитниците.

Тайни милиции, подпомагани от ЦРУ, действат в Афганистан още от войната срещу съветската армия през 80-те години на миналия век. Действията им срещу талибаните стават по-интензивни с течение на времето, докато конфликтът с бунтовниците продължава. В много случаи техните акции, главно в зони под контрола на талибаните, са придружени от въздушни удари, които са убивали цивилни "сляпо и непропорционално", се казва в доклада.

Понякога тези формирования са задържали хора, без да уведомят семействата им къде се намират те.

Нощните атаки с използване на значителна огнева мощ, уреди за нощно виждане и елемент на изненада са утвърдена тактика в Афганистан, отбелязва Франс прес.

С активизирането на операциите срещу талибаните ЦРУ позволи на афганистански сили да извършват зверства - те екзекутират някои хора без съд, а други изчезват беследно, каза един от авторите на доклада, Патриша Госман от ръководството на азиатския клон на "Хюман райтс уоч".

Паравоенните части се подчиняват на афганистанското разузнаване и така не са включени в обичайните командни вериги. Дипломат, говорил пред правозащитниците, ги нарича "ескадрони на смъртта".

Според "Хюман райтс уоч" тези афганистански милиции до голяма степен са вербувани, обучени, екипирани и наблюдавани от ЦРУ. По данни на ООН тримесечието от юли до септември тази година е било едно от най-смъртоносните за цивилните в Афганистан през последното десетилетие. За деветте месеца от годината в страната са били убити над 2500 цивилни жители.