Вадим Шишимарин
Вадим Шишимарин / БТА
Руският войник, съден в Киев за военно престъпление в Украйна, не е виновен, това заяви адвокатът му на третия ден от този първи по рода си съдебен процес от началото на руското нашествие. Присъдата ще бъде огласена в понеделник, предаде Франс прес.

„С оглед всички доказателства и свидетелски показания смятам, че г-н Шишимарин не е виновен в престъплението, в което е обвинен“, каза Виктор Овсяников. Той поиска съдиите да оправдаят клиента му, заявил, че искрено съжалява за това, че е убил 62-годишен мъж в Североизточна Украйна.

Украинската прокуратура поиска вчера максималното наказание - доживотен затвор за сержант Вадим Шишимарин. Обвиняемият се обърна към вдовицата на убития от него цивилен, за да ѝ поиска прошка.

Прокуратурата заяви, че сержантът и още четирима руски военнослужещи са стреляли и са откраднали личен автомобил, за да избягат, след като колоната им била атакувана от украинските сили.

Руските войници влезли с колата в село Чупахивка, където видели невъоръжен местен жител, който бил с велосипед и говорел по телефона си. Според прокуратурата Шишимарин получил заповед от друг военнослужещ да убие цивилния, за да не може той да съобщи за руското присъствие по телефона. Сержантът стрелял няколко пъти  с автомат през отворения прозорец на автомобила в главата на цивилния. Украинецът умрял на място.

Адвокатът на съдения войник увери днес, че клиентът му не е искал да изпълни заповедта да стреля, и подчерта, че първия път той не се е подчинил. Защитата изтъкна, че Шишимарин се е предал доброволно на украинците и не отрича фактите. Войникът е искал само да спаси собствения си живот, добави адвокатът му и хвърли отговорността върху неговите командири.

В началото на май украинските власти обявиха, че са арестували Шишимарин, без да съобщават подробности, но разпространиха и видеозапис, на който войникът казва, че е дошъл да се сражава в Украйна, за да подкрепи финансово майка си.
БТА