Абас очаква да продължат разговорите за правителство на националното единство в Палестина
Абас очаква да продължат разговорите за правителство на националното единство в Палестина / снимка: БГНЕС
Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че преговорите му снощи в Дамаск с лидера на управляващото ислямистко движение Хамас Халед Мешаал са били плодотворни и че очаква продължаване на разговорите за формиране на палестинско правителство на националното единство, предадоха информационните агенции.

Мешаал добави, че все още имат разногласия с Абас, но те ще бъде превъзмогнати с продължаването на диалога. Разговорите ще продължат в срок от две седмици, се посочва в съобщение за журналистите след тричасовата среща на Абас и Мешаал.

И Абас, и Мешаал, който живее в изгнание в Дамаск, подчертаха небоходимостта да се предотврати прерастването на съперничеството между Фатах и Хамас в гражданска война. Срещата между Абас, който оглавява движението Фатах, и Мешаал от съперничещата палестинска групировка Хамас трябваше да се състои в събота вечерта, но бе отложена поради дълбоки политически разногласия.

Фатах и Хамас водят тежка борба за власт от неочакваната победа на Хамас на парламентарните избори преди година. Абас от месеци неуспешно преговаря с палестинския премиер Исмаил Хания от Хамас за създаване на правителство на националното единство.

Преди този последен опит да създаде единна коалиция Абас каза, че в случай на провал ще настоява да бъдат произведени предсрочни парламентарни и президентски избори.