/ thinkstock
Пентагонът изпитва трудности при набора за военна служба, тъй като младите американци са с наднормено тегло, което им пречи да служат в армията, предаде Франс прес.

"Днес близо една трета от младите американци са с прекалено наднормено тегло, за да служат във въоръжените сили", заяви пансионираният генерал Самюъл Ибсън. Той представи тази седмица нов доклад на експертната група "Съвет за силна Америка" за набора на военнослужещи в сухопътните сили.
"Изключително важно за националната ни сигурност е желаещите да служат на страната да отговарят на критериите за прием", каза Ибсън.

Наднорменото тегло е свързано с близо 40 % от случаите на рак в САЩ

Според данни на Пентагона от 2015 г. 71 процента от американците между 17 и 24 години не са годни за военна служба заради наднормено тегло, липса на необходимо ниво на образование, криминално минало или употреба на наркотици. Освен това 31 процента от желаещите да се запишат в армията млади хора не са били приети заради наднормено тегло.

Наднорменото тегло се превръща в глобална епидемия

По тази причина за първи път от 2005 г. сухопътните сили на САЩ не успяват да наберат желания брой военнослужещи. Ръководителят на набора на военнослужещи в сухопътните сили генерал Джо Галоуей съобщи на пресконференция миналия месец, че са били набрани 6500 души по-малко от очакваното.

Сърдечно-съдовите и онкозаболяванията са най-честият убиец в световен мащаб

Според доклада проблемът с наднорменото тегло засяга и войници, които вече са на служба. През 2015 г. 7,8 процента от тях са с наднормено тегло, със 73 процента повече в сравнение с 2011 г.

Всяка година американското министерство на отбраната отделя по 1,5 милиарда долара за здравни разходи, свързани с наднорменото тегло на действащите и бившите войници и семействата им.

Наднорменото тегло повишава риска от 8 вида рак

Пентагонът определи по-строги критерии за физическото състояние на действащите войници, а министърът на отбраната Джим Матис заплаши да освободи тези, които не отговарят на критериите.
БТА