500 израелци са се заразили с устойчива на антибиотици бактерия
500 израелци са се заразили с устойчива на антибиотици бактерия / netinfo

Петстотин израелци са се заразили с устойчивата на антибиотици бактерия Klebsiella pneumoniae и 30 процента от тях са починали, предаде Франс прес. Петстотинте израелци са били пациенти на 10 израелски болници и са се заразили с опасната бактерия през последните 6 месеца, съобщил Яир Амикам, отговарящ за връзките с обществеността в израелското министерство на здравеопазването.

Според специалистите бактерията предизвиква остри белодробни инфекции и инфекции на пикочните канали, които не могат да бъдат лекувани заради устойчивостта на Klebsiella pneumoniae на всички антибиотици, съществуващи на пазара.

Новината за опасната бактерия беше съобщена от израелски медии в началото на тази седмица. Първоначално израелското министерство на здравеопазването реши да не дава информации, свързани с епидемията, от страх, че ще предизвика паника сред населението. Но израелски медици предупредиха, че ако не бъдат взети енергични мерки, може да се стигне до епидемия в национален мащаб.

Председателят на Дружеството за инфекциозни болести Итамар Шалит обяви, че израелските експерти са забелязали едва след 8-10 месеца, че Klebsiella pneumoniae е нова бактерия, която не се поддава на антибиотиците.

По повод разпространяващата се инфекция израелският премиер Олмерт се е срещнал в четвъртък със здравния министър Яков Бен Изри и двамата са обсъдили необходимост от отпускане на допълнителни бюджетни средства за подобряване на болничната инфраструктура в Израел. Необходимите допълните средства възлизат, според израелския здравен министър, на 2,5 милиарда шекела /половин милиард долара/. Олмерт е поискал здравното ведомство да изготви и доклад за ситуацията във връзка с епидемията, причинена от Klebsiella pneumoniae.