/ iStock/Getty Images
Около 50 души са изчезнали, след като лодка с мигранти е потънала край гръцкия остров Карпатос в Егейско море, съобщи служител на бреговата охрана пред AFP.

"Според разказите на 29 спасени души на лодката е имало 80 души, така че до 50 души са изчезнали", каза той.

Гръцката брегова охрана издирва изчезналите след корабокрушението, което е станало, след като лодката е напуснала Турция във вторник на път за Италия.

Спасителните действия включват четири кораба, които вече плават в южната част на Егейско море, два патрулни кораба на бреговата охрана и хеликоптер на гръцките военновъздушни сили.

Силните ветрове със скорост до 50 км/ч обаче затрудняват операцията, заяви говорителят на бреговата охрана Никос Кокалас пред радио Skai.

Гърция често е предпочитана страна за мигрантите, които бягат от Африка и Близкия изток, за да се опитат да постигнат по-добър живот в Европейския съюз.

Много от тях идват в Гърция през Турция по тесния и опасен морски път, разделящ традиционните врагове.

Според Международната организация по миграция от януари досега в Източното Средиземноморие са загинали 64 души.

Осем души са загинали край гръцкия остров Миконос на 19 юни, когато са били спасени още 108 души, по данни на миграционния орган на ООН.

Атина твърди, че броят на пристигащите мигранти се е увеличил тази година и обвинява Анкара, че не прави достатъчно, за да спре трафикантите да ги изпращат през границата - често в крехки лодки, които правят пътуването опасно.

По силата на споразумение от 2016 г. Турция се ангажира да намали броя на мигрантите, които напускат бреговете ѝ, в замяна на финансова помощ от Европейския съюз.

В края на юни ЕС призова Анкара да спре "насилственото и незаконно експулсиране" от територията си.

Благотворителни групи и медии обвиняват Атина в незаконно връщане на мигранти - обвинение, което консервативното гръцко правителство отрича. 
БГНЕС