Пожар
Пожар / / iStock/Getty Images
Огромен пожар обхвана претъпкан затвор в Бурунди, при което загинаха десетки затворници, а много други бяха сериозно ранени, съобщи вицепрезидентът на страната.

Много затворници все още спели, когато пламнал пожарът в затвора в политическата столица на Бурунди Гитега, разказват свидетели. Голяма част от сградата е разрушена.

Вицепрезидентът Проспер Базомбанза, който посети мястото на трагедията заедно с няколко министри, заяви пред репортери, че 38 души са загинали, а 69 са сериозно ранени.

Пожарът избухнал около 4:00 ч. сутринта (02:00 ч. по Гринуич) и мрачните снимки, публикувани в социалните медии, показват огромни пламъци, обхванали затвора, и тела на мъже, лежащи на пода.

Експлозия на газопровод в Техеран

"Започнахме да викаме, че ще изгорим живи, когато видяхме пламъците, които се издигаха много високо, но полицията отказа да отвори вратите на помещенията ни с думите: "такива са заповедите, които сме получили", разказва пред АФП един от затворниците, с когото са се свързали по телефона. "Не знам как съм избягал, но има затворници, които изгоряха напълно", каза той.

Министерството на вътрешните работи съобщи в Twitter, че бедствието е причинено от късо съединение на електрическата инсталация в почти вековния затвор.

Източник от полицията заяви, че службите за спешна помощ са закъснели с пристигането си на мястото на инцидента, като първата пожарна кола е пристигнала два часа след началото на пожара.

Пострадалите с най-тежки изгаряния са били откарани в болница, като някои от тях са били превозени с полицейски пикапи, докато други с по-леки изгаряния са били лекувани на място, твърдят свидетели.
 


По-късно пожарът е овладян, но много части от обекта са останали в овъглени руини зад каменна стена, на която е отбелязана датата на построяване през 1926 г., когато Бурунди е била белгийска колония.

В съоръжението, което е третото по големина в Бурунди, са настанени редица политически затворници в комплекс с висока степен на сигурност, като е имало и женско крило. По данни на затворническата администрация в края на ноември в него са били настанени общо над 1500 затворници, което е много повече от предвидения капацитет от 400 души.

Същият затвор в Гитега, който се намира в сърцето на малката държава, беше засегнат от друг пожар през август, според Министерството на вътрешните работи, за което също е виновна електрическа повреда. Не се съобщава за жертви при този инцидент.

Хроничната пренаселеност е проблем в затворите в Бурунди, една от най-бедните страни в света, и затворниците често се оплакват от тесните условия на пребиваване и липсата на храна. По данни от ноември общо 12 878 затворници живеят в помещения, предназначени за 4294 души, въпреки президентската амнистия през март, по време на която бяха освободени 5200 затворници.

"Понякога сме прекарвали до три дни, без да получим храна от затвора, а семействата ни не могат да ни помогнат, защото от юни 2020 г. не ни се разрешават свиждания под претекст, че ни защитават от COVID-19", каза един от затворниците пред АФП.
 
БГНЕС