20 000 рубли глоба за капитана на задържания кораб на Гринпийс
20 000 рубли глоба за капитана на задържания кораб на Гринпийс / БГНЕС

На капитана на задържания в Русия кораб "Арктик сънрайз" Питър Уилкокс е наложена глоба от 20 000 рубли (около 455 евро), съобщи пресслужбата на граничното управление на Федералната служба за сигурност в Мурманска област, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Мотивът за административното наказание е "неизпълнение на законни искания на длъжностно лице от органа за охрана на континенталния шелф на Русия", посочва БТА. От граничната служба обясниха, че през нощта на 18 срещу 19 септември капитанът на кораба на "Гринпийс" е пребивавал в икономическата зона на Русия, при което не се е подчинил на заповедта на командира на стражевия кораб "Ладога" да спре, за да бъде извършена проверка на борда на "Арктик сънрайз".

ИТАР-ТАСС припомня, че на 18 септември корабът под холандски флаг с 28 активисти на "Гринпийс" и двама журналисти на борда се доближи до сондажната платформа "Приразломная" в Баренцово море в знак на протест срещу рисковете за замърсяване на околната среда в Арктика. Руски граничари осуетиха опита на активистите да се качат на платформата, те бяха арестувани, а корабът - изтеглен на буксир до Мурманск. После Ленинският районен съд в Мурманск постанови 30-имата да останат два месеца под стража, а към тях бяха предявени обвинения в пиратство.

Председателят на Съвета по развитие на гражданското общество и правата на човека Михаил Федотов заяви днес, че журналистите, които отразяват събитие, на могат да носят отговорност за действията на участниците в събитието. Федотов призна, че казусът с "Арктик сънрайз" е сложен, но подчерта, че обвинението в пиратство е "безсмислено" от юридическа гледна точка. "Със същия успех можеше да бъдат обвинени в опит за групово изнасилване на платформата", каза правозащитникът. Михаил Федотов заяви, че оглавяваният от него съвет към президента на Русия ще се обърне към главния прокурор с предложение за промяна на обвинението към задържаните членове на екипажа на "Арктик сънрайз".