/ БГНЕС
Турските власти откриха още седем мъртви тела близо до границата на Турция с Гърция. С тях броят на мигрантите, измръзнали до смърт на границата, нарасна на 19, съобщи АП.

Турция вини Гърция за смъртта на мигрантите, обвинявайки гръцката гранична охрана, че незаконно е отблъснала мигрантите от границата. Гърция категорично отхвърли обвинението.

Турският президент Ердоган обеща в четвъртък, че всеки път ще разобличава това, което нарече "незаконно гръцко изтласкване на мигранти". Министърът на вътрешните работи на Турция заяви в сряда, че 12 мигранти са починали, след като са били отблъснати обратно в Турция. Той каза, че те са били открити близо до границата без обувки и със свалени дрехи.

Един от мигрантите е бил открит жив, но по-късно е починал в болница. Няма информация за националността на мигрантите.

Говорейки пред репортери преди да замине на визита в Украйна, Ердоган каза, че ще постави въпроса с лошото третиране на мигранти от Гърция по време на всяка среща, която има със световни лидери. Той обвини също Европейския съюз за това, че не се произнася срещу незаконното отблъскване на мигранти, а граничната агенция на ЕС Фронтекс - че "подкрепя" Гърция.

Ние ще водим нашата борба пред света. Ние ще продължим да бъдем на страната на потиснатите. Ние смятаме, че това е наше хуманитарно и ислямско задължение, каза Ердоган.
БГНЕС