/ iStock/Getty Images
Страната ни е дала през миналата година статут на международна закрила на 2019 граждани на трети страни. Общо регистрираните молби за уреждане на такъв статут през 2021 г. са 10 999. Това съобщиха от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) при Министерския съвет (МС) в отговор на запитване на БТА.

И молбите, и издадените разрешения са близо три пъти повече от тези през 2020 година, сочи статистиката на ДАБ. Тогава те са били съответно 3535 и 821.

Към дата 20 януари т. г. в териториалните поделения на ДАБ при МС са настанени общо 2368 лица в процедура за международна закрила, с което капацитетът на центровете е запълнен на 46 процента. Най-голям брой от настанените лица са граждани на Сирия (70 процента), Афганистан (22 процента) и Ирак (2 процента), допълват от ДАБ. Към 31 декември 2021 година в домовете на дирекция "Миграция" на МВР при капацитет 1300 души има настанени 728 лица, сочат данните на вътрешното министерство.

От ДАБ уточняват още, че тенденцията по отношение на образователния ценз се запазва, като най-голям брой от потърсилите международна закрила в Република България лица са с начално образование - 33 процента. С основно са 32 процента, а без образование - 15 процента.

Проблемите на миграцията от трети страни към ЕС ще бъдат дискутирани идния понеделник, 31 януари, в рамките на конференция "ЕС и миграцията" в Пресклуба на БТА в Хасково.

Тя ще бъде открита от евродепутатите Ева Майдел, Андрей Новаков и Радан Кънев, областния управител на Хасково Катя Панева, кмета на Хасково Станислав Дечев и генералния директор на БТА Кирил Вълчев, който ще модерира дискусията. Тя е седма по ред в инициативата на БТА "Български гласове за Европа", която се осъществява с подкрепата на Европейския парламент.

по темата с придвижването на големи групи граждани към държавите от ЕС, техния прием, тяхното пребиваване и интеграция ще бъде в хибриден формат. Освен глобалнДискусията за политиките на ЕС и България ите проблеми в разговора ще бъдат включени и техните местни измерения в Хасковска област, която географски се намира на пътя на потоците от чужденци.
БТА