Нахлуването на Русия в Украйна е довело до отделянето на 175 милиона тона въглероден диоксид (CO2) в атмосферата или е проправило пътя към това, се казва в доклад, публикуван от украинското министерство на околната среда и неправителствени организации от четвъртък, пише Reuters.

В доклада се казва, че оценката включва както емисиите, които са били отделени, така и тези, които ще бъдат произведени по време на ремонтните дейности след щетите, причинени от инвазията през февруари 2022 г.

(Видеото е илюстративно: Войната в Украйна)

В него са изложени някои от основните дейности, които отделят въглеродни емисии в резултат на бойните действия.

Докладът, който има за цел да определи количествено въглеродния отпечатък на войната, е изготвен в сътрудничество с украинското министерство на околната среда и изследователи на климата от Украйна и други държави.

"Милиарди литри гориво, използвани от военните превозни средства, близо един милион хектара полета и гори, подпалени от пожари, стотици взривени петролни и газови структури и огромни количества стомана и цимент, използвани за укрепване на стотици километри фронтови линии", се казва в доклада.

Оценката за 175 милиона тона се равнява на годишните емисии, произведени от 90 милиона автомобила, или от цяла Нидерландия за една година, се казва в доклада.

В доклада е използван показател, наречен "социалната цена на въглерода", за да се изчисли приблизителната финансова цена на допълнителните емисии.

"Общите щети, които Руската федерация е нанесла на климата след 24 месеца война, възлизат на повече от 32 милиарда щатски долара", се казва в доклада.

В доклада се посочва, че емисиите от войната могат да бъдат разделени приблизително на три трети: военна дейност, стомана и бетон, необходими за възстановяване на разрушената инфраструктура, и последната трета се състои от няколко разнородни фактора, включително пожари и движение на хора.

"През първите месеци на войната по-голямата част от емисиите са причинени от мащабното разрушаване на гражданската инфраструктура, което изисква големи усилия за следвоенно възстановяване", се казва в доклада.

"Сега, след две години война, най-големият дял от емисиите се дължи на комбинацията от военни действия, пожари в ландшафта и щети върху енергийната инфраструктура."

В доклада се посочва, че военната дейност е отговорна за 51.6 милиона тона емисии в еквивалент на CO2. По-голямата част от това число, 35.2 млн. тона CO2 еквивалент, е причинена от потреблението на гориво от руската армия, а други 9.4 млн. тона - от използването на гориво от украинската армия.

В доклада се изчислява също, че затварянето на въздушното пространство над Украйна и някои части на Русия, както и ограниченията за използване на въздушното пространство на Русия от някои превозвачи, са създали малко над 24 млн. тона допълнителни емисии на CO2.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters