/ Gulliver/Getty Images
Опустошителните горски пожари на няколко места в северното полукълбо през лятото са причинили рекордни въглеродни емисии, съобщиха АФП и ДПА.

Въглеродните емисии са достигнали най-високи стойности през юли и август, откакто се правят наблюдения от 2003 г., съобщи европейската служба на наблюдения на атмосферата "Коперник".

Овладяха опустошителния пожар в Южна Испания

През юли от пожарите в света са се образували около 1258,8 мегатона въглероден двуокис. Емисиите са се увеличили на 1384,6 мегатона през август.

Пожарите бяха необичайно силни и продължителни. Повече от половината от въглеродните емисии през юли са от пожарите в САЩ и Сибир, като само в Русия от юни до август те са 970 мегатона, предимно в Якутия и Чукотка. Пожари имаше също в Арктика и Средиземноморието.

Хиляди хора бяха евакуирани от домовете си заради пожари в Гърция, Турция, Италия, Франция и Испания. Сушата и горещините пречеха на усилията на пожарникарите.

Изчисленията са на базата на спътникови снимки от активни пожари. Те измерват излъчваната топлина и по нея специалистите изчисляват нивата на емисиите.
БТА