17-годишните ще могат да гласуват в Гърция
17-годишните ще могат да гласуват в Гърция / netinfo

И 17-годишните в Гърция ще имат право да гласуват на следващите избори. Парламентът в южната ни съседка гласува намаляването на възрастта, от която да е разрешено упражняването на правото на глас, съобщи гръцкият вестник „Екатимерини". Гръцките народни представители подкрепиха и предложението на правителството на Ципрас да се премахне бонусът от 50 места в парламента, който получава партията победител.

Гръцкият парламент прие новите мерки за икономии

Намаляването на възрастта ще влезе в сила още на следващите избори в страната, докато тази за допълнителните 50 места - след два вота.

Причина за забавянето на приемането на мярката за допълнителните места се дължи на това, че правителството на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас не успя да събере подкрепата за мярката на необходимите две трети от парламента, което е общо 200 депутати.

Гръцкият парламент одобри спорната пенсионна и данъчна реформа

Намаляването на възрастта за гласуване обаче не изисква подкрепата на такова мнозинство. Според опонентите на Ципрас премахването на допълнителните места е заради страха на управляващите, че ще загубят следващите избори. При отпадането на бонуса с депутатските места, ако СИРИЗА стане втората партия, Ципрас ще има по-голямо влияние в парламента. От опозицията заявиха, че това може да доведе до политическа нестабилност.