Президентът обяви 10 януари, понеделник, за ден на национален траур
Шестнайсет представители на силите за сигурност са били убити при размириците в Казахстан, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на министерството на вътрешните работи. Тя съобщи още днес за над 1300 ранени полицаи, военни и бойци от Националната гвардия.

Над 5100 души са задържани за участие в безредици. Полицията е задържала около 300 човека при опит да напуснат Казахстан, съобщи още вътрешното министерство.

МВнР: Няма искания за евакуация от Казахстан, служителите на мисията ни са извън опасност

Казахстанското министерство на търговията увери, че няма проблем със снабдяването с храни. На стоковите борси обаче се препоръчва да не възобновяват работа, докато ситуацията в страната не бъде стабилизирана.

Обстановката в столицата Нур Султан е спокойна, общественият транспорт се движи, а кабелната интернет връзка е възстановена, предаде кореспондент на ТАСС. Той обаче уточни, че мобилният интернет остава спрян.

В Алмати - най-многолюдният казахстански град, който се превърна и в епицентър на безредиците - супермаркетите отново ще отворят, но с намалено работно време.

Въздушният транспорт в Казахстан постепенно се възстановява. Днес е планирано да бъдат изпълнени 38 международни полета, а 29 са били анулирани, съобщи министерството на индустрията и инфраструктурното развитие.

Летището на Алмати като цяло вече има техническа готовност да възобнови работа. Това обаче ще стане, когато ситуацията в града бъде стабилизирана, каза още министерството на индустрията.

На 2 януари в редица населени места в Казахстан започнаха протести срещу поскъпването на горивата. След няколко дни те преминаха в масови безредици и нападения срещу властта в много градове, отбелязва ТАСС.

Германия спира оръжейния износ за Казахстан

Пострадаха хиляди хора, има и загинали. Вчера държавната телевизия съобщи за общо над 40 жертви.

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев се обърна за помощ към съюзниците от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС). Доминираният от Русия военен блок бързо изпрати в централноазиатската бивша съветска република миротворци, които вече изпълняват възложените им задачи.

Казахстанските власти обявиха, че конституционният ред е възстановен в цялата страна на 7 януари. Най-сложна остава ситуацията в Алмати, отбелязва ТАСС.

Президентът обяви 10 януари, понеделник, за ден на национален траур.
БТА