Стойчев остава във водата, Варна приема негов старт
Стойчев остава във водата, Варна приема негов старт / netinfo
Най-добрият български плувец Петър Стойчев продължава спортната си кариера. Неговата следваща цел е Световното първенство във всички плувни дисциплини в Рим от края на юли до началото на август. Същевременно с това той и треньорът му Красимир Туманов ще се борят и за 9-та поредна Световна купа по плувен маратон.

През 2009 година за първи път в България ще има кръг от тази надпревара. Във Варна на 8 август ще се съберат най-добрите плувци в олимпийската дисциплина 10 км в открити води. Финалът на състезанието ще бъде в Дубай, като предстоят общо 28 старта, но те вече ще бъдат разделени на две – Световна купа (10км) и Гран При (над 10 км). Двете състезания ще бъдат с отделни победители.

„Мислехме да се отказваме, но няма. Дори утре заминаваме на подготвителен лагер в Германия. Имаме покана за участие на благотворителен турнир в Италия. Ще мислим сезон за сезон. Трябва да внимаваме в работата, пък ще видим дали ще останем до Олимпиадата в Лондон” сподели треньорът на Петър Стойчев Красимир Туманов.

„Дали ще остана в плуването още четири години до Игрите в Лондон доста зависи от това дали ще се промени начина на спечелване на квоти. Ако може да се взима виза както при дисциплините в басейн – 12 месеца преди Олимпиадата, то ще е по-добре. По сегашните правила квота се печели 3 месеца преди самите състезания. 2008-ма година бе успешна за мен. 6-тото място в Пекин е успех, спечелването на 8-мата Световна купа бе тежко” каза Петър Стойчев и благодари на спонсора си МТел за това, че вече 7 години го подкрепя.

Мобилният оператор органицира среща-закуска и изненада знаменосеца на България на 28-тите Летни олимпийски игри с подарък нов мобилен телефон.

Ген.секретар на Българската федерация по плуване Таня Богомилова коментира: „Професионалното отношение на Пепи към плуването е единственото подобно в България. На неговите години е геройство. БФП ще го подкрепя и дано това е още 4 години – до Олимпиадата в Лондон. Дано сбъдне през 2009 –та мечтата си и да вземе медал от Световното в Рим”.