Софтуер засича фалшиви болни фенове
Софтуер засича фалшиви болни фенове / netinfo

Един от водещите профсъюзи във Великобритания вчера предизвика вълнение в общественото пространство, след като публикува съвети към работниците как най-успешно да си издействат почивни дни за Световното първенство по футбол, предаде АП.

В текст на уебсайта на синдиката Амикус под банер с надпис "Треска за Световно: Можеш ли да се измъкнеш?", се отбелязва, че работодателите трудно могат да докажат, че някой наистина е бил болен, ако е отсъствал само един ден. Няколко работодателски организации окачествиха съобщението като безотговорно и настояха то да бъде свалено от уебсайта.

Когато един профсъюз съветва служителите да си вземат болнични дни, това е изключително нечестно и за техните колеги, които не са футболни фенове, твърди Стивън Аламбритис от Федерацията на малките предприятия.

Амикус обясни, че призивът й не цели да подтикне работниците да си вземат болнични и обвини работодателските организации, че реагират прекалено остро. Освен това съветът на синдиката включва и предупреждение, че "отсъствието от работа без разрешение може да доведе до дисциплинарно уволнение. Дисциплинарно уволнение Ви грози и ако лъжете работодателя си за причините за отсъствието", се посочва в текста.

Миналата година британска компания пусна софтуер, способен да засича работници, които се разболяват само в понеделник или в петък.

Според консултантската компания Employment Law Advisory Services Ltd. софтуерът може да бъде програмиран така, че да улавя и работници, които се разболяват само в деня на или след важни спортни събития.