Сеанс на едновременна шахматна игра е вписан в книгата на Гинес
Сеанс на едновременна шахматна игра е вписан в книгата на Гинес / netinfo

Сеанс на едновременна игра на 13 500 шахматни дъски бе организиран в рамките на фестивала на шахмата в Мексико.

Този факт ще бъде вписан в книгата на рекордите "Гинес", заяви на церемонията след закриването официалният представител на компанията "Record Guinness" Стюърт Клакстън. Мексиканските организатори поканиха за участие в този рекорден турнир повече от 700 гросмайстори от целия свят.

С огромно внимание от страна на публиката се ползваха бившият световен шампион Анатолий Карпов и вицесветовната шампионка на планетата – 17-годишната рускиня Александра Костенюк. Анатолий Карпов постави и личен рекорд, който също влезе в книгата на рекордите "Гинес", като раздаде автографи на 1951 книги поред. Фестивалът на шахмата беше проведен в рамките на подготовката на мексиканската столица за световното първенство по шахмат през 2007 година.

В сеанса на едновременна игра взеха участие повече от 14,5 000 мексикански любители на шахмата, а срещите им с международния отбор от гросмайстори бяха изгледани от около половин милион зрители. Супертурнирът се проведе на главния площад на Мексико "Сокало", който по размерите си не е по-малък от Червения площад в Москва.