Почина световната шампионка Цветанка Христова
Почина световната шампионка Цветанка Христова / netinfo

След тежко боледуване от рак, на 46-годишна възраст почина голямата българска лекоатлетка и треньор Цветанка Христова. Казанлъчанката се бори с коварната болест до последно, отдадена на работата си като треньор в ЛК „Олимп”.

Нейната бляскава кариера започва, когато лекоатлетката е на 20 години, спечелвайки европейска титла в хвърлянето на диск. 9 години след това печели и световната титла и се състезава до 45-годишна възраст, продължавайки да е номер 1 в националните надпревари.

Цветанка Христова има златни медали от световно и европейско първенство, съответно през 1991 и 1982 г. Сребърна медалистка е от Олимпиадата в Барселона през 1992 г., както и от европейското първенство през 1986 г. В колекцията си има и две бронзови отличия от световния шампионат през 1987 и от Олимпиадата в Сеул през 1988 г.

Като треньор Цветанка Христова откри за голямата атлетика копиехвърлячите Кольо Нешев, Румяна Карапетрова, Даниела Тодорова и още много млади таланти, сред които и бронзовия медалист при мъжете на диск за 2008 година Димитър Василев и носителката на златно отличие при девойките старша възраст на диск Карина Николова, която е сред последните открития на треньорката Цветанка Христова.

Цветанка Христова оставя сираче на 6 години.

Поклонението пред тленните останки на лекоатлетката ще се извърши на 15 ноември (събота) от 10:30 часа в църквата „Св. Богородица" в Казанлък, а погребението е от 13 часа на централните гробища в града.