Пиронкова приключи участието си на Ролан Гарос
Пиронкова приключи участието си на Ролан Гарос / БГНЕС

Първата ракета на България Цветана Пиронкова загуби от Саманта Стоусър с 4-6, 6-7 и приключи участието си на Ролан Гарос в четвъртфиналите в Париж.

Пиронкова започна добре мача, като прецизната ѝ игра от дъното на корта й донесе пробив и преднина от 4-2. Пловдивчанката имаше 3 поредни възможности за втори пробив в 7-ия гейм, но ги пропусна, след което съперничката ѝ влезе в серия и взе 4 поредни гейма, за да триумфира в първия сет.

Българската тенисистка не се притесни от развоя на първата част и отново постигна ранен пробив във втория сет, за да дръпне в резултата с 3-1. Австралийката обаче отново влезе в силна серия и взе 3 поредни гейма, за да поведе с 4-3. Двете не направиха повече пробиви до края на сета и го вкараха в тайбрек.

В него Цвети започна страхотно и поведе с 5-1, но след това бе разконцентрирана в няколко точки и Стоусър успя да вземе 8 от следващите 9 точки, за да затвори мача и да се класира за полуфиналите, където ще се изправи срещу 4-та поставена Гарбине Мугуруса.

Пиронкова се представи страхотно на кортовете в Париж от началото на надпреварата, като записа победи над 3 поставени тенисистки, включително и световната номер две Агнешка Радванска, за да запише най-доброто постижение в кариерата си на Откритото първенство на Франция.

С класирането си на 1/4-финалите Цвети си осигури връщане в топ 100 на световната ранглиста и изкачване до около 70-та позиция. По този начин тя сериозно увеличи шансовете си да участва на Олимпийските игри в Рио де Жанейро това лято. Пиронкова ще вземе и 294 хиляди долара от наградния фонд на надпреварата.

Как протече мачът вижте в Gong.bg