Гергов няма да защитава евротитлата, пази се за Пекин
Гергов няма да защитава евротитлата, пази се за Пекин / netinfo
Николай Гергов няма да защитава европейската си титла в категория до 66 килограма на предстоящото първенство на Стария континент от 1 до 6 април във финландския град Тампере.

Неговото място ще бъде заето от дебютанта и негов съотборник в Славия-Литекс Пламен Петров. Решението е взето от треньорския щаб с оглед на това Гергов да бъде съхранен за най-важното състезание в неговата кариера - Олимпийските игри в Пекин.

Дебют на Европейското първенство ще направи и Иван Ябанджиев - до 84 килограма. Състезателят на Локомотив Пловдив заменя Христо Маринов, който се възстановява от операция на пръстите на дясната ръка.

Преди три години Ябанджиев имаше нещастието да счупи крак и отпадна от състава за шампионата на планетата в Будапеща 2005.

След продължително отсъствие на голям форум се завръща Армен Назарян. Двукратният олимпийски, трикратен световен и шесткратен европейски първенец прегази конкуренцията до 60 кг на лагера в курорта Свети Константин и Елена във Варна.

Назарян победи с технически туш френски и италиански борец, а после се наложи над младоците Иво Ангелов и Емил Милев.

При най-леките (55 кг) Венелин Венков и при най-тежките (120 кг) Иван Иванов бяха убедителни в своите изяви. Без конкуренция бяха още световният шампион от Баку'2007 Явор Янакиев (74 кг) и бронзовият медалист от Гуанджоу'2006 Калоян Динчев (96 кг).

Над 100 любители на класическата борба наблюдаваха срещите край морето. Сред тях бе и президентът на БФ Борба Валентин Йорданов.