Франция победи с 3:0 и излезе с едни гърди пред Италия
Франция победи с 3:0 и излезе с едни гърди пред Италия / netinfo

Франция победи с класическото 3:0 като гост Грузия и излезе с едни гърди пред Италия, която стартира с реми 1:1 като домакин на Литва в мач от квалификационна група "B" за Европейското през 2008.

"Петлите" нито за миг не подцениха съперника си и футболистите на Раймон Доменек се хвърлиха да атакуват от самото начало и така още в 7-ата минута Флоран Малуда заби топовен шут от 20 метра и не остави никакви шансове на Григори Чантурия. След 15 минути игра авансът на Франция вече бе 2:0 с гол на Луис Саха, а в самото начало на второто полувреме грузинският защитник Малхаз Асатиани си отбеляза автогол при едно центриране на Вили Саньол.

Тази победа без съмнение изведе "петлите" с едни гърди напред пред световните шампиони от Италия, които ще гостуват в сряда на "Стад дьо Франс", след като се изложиха с равенство 1:1 срещу Литва на стадиона в Неапол. Срещата на 6 септември ще бъде повторение на финала на Световното първенство, а в нея Франция ще се опита да си отмъсти за загубата от "Скуадра адзура" в Берлин на 9 юли.

С победата срещу Грузия отпадна една от големите въпросителни за Франция преди старта на евроквалификациите, а тя бе дали отборът ще може да играе без бившия си лидер Зинедин Зидан.

"Скуадра адзура" пък едва измъкна равенството в първия си мач от квалификациите за Европейското 2008 от група "B" срещу Литва. Така определената за една от най-силните квалификационни групи се оказва изключително тежка за тима на Роберто Донадони, който няма победа от както пое отбора след Марчело Липи, който пък го изведе до световната титла. Мачът се игра пред препълнените трибуни на стадион "Сан Паоло" в Неапол.

Домакините натиснаха в началото на мача, но това не доведе до нищо. Постепенно гостите започнаха по-смело да гледат към вратата на Буфон и се стигна до 21-ата минута, когато Данилевичус изненада отбраната на Италия и вкара за 0:1. Това дойде като студен душ за играчите на Италия и те се хвърлиха в атака, за да дойде изравнителния гол в 30-ата минута, реализиран от Филипо Индзаги.

Въпреки всички усилия, които домакините хвърлиха до края на мача обаче те така и не успяха да постигнат нищо повече от реми, което определено бе прието почти като загуба от щаба на "адзурите", но бе голям успех за аутсайдера Литва. Третия мач от тази група завърши с разгромяващото 6:0 на Шотландия над Фарьорските острови, а това бе и най-изразителната победа на "гайдарите" от 37 години насам.