ФИФА дава на ирландците да избират национален отбор
ФИФА дава на ирландците да избират национален отбор / netinfo
ФИФА уведоми футболните асоциации на Република Ирландия и Северна Ирландия, че футболистите от двете държави, намиращи се на остров Ирландия, сами ще могат да избират за коя от тях да се състезават, независимо къде са родени.

Новото правило ще бъде особено полезно за играчите с католическо вероизповедание от Северна Ирландия, населена основно с протестанти и те ще могат да избират да носят екипа на Република Ирландия.

Католиците са малцинство в Ълстър и често биват пренебрегвани. Подобен случай имаше преди години с халфа на Селтик Нийл Ленън, който е католик и дори в един момент беше капитан на Северна Ирландия Той беше обиждан от фенове-протестанти по време на мачовете. Той не издържа и се отказа от кариера в националния отбор.

Решението по въпроса ще бъде взето на следващия Изпълком на УЕФА и единствено за този казус ще се направи изключение за гражданството на футболистите.

За да се стигне до тук беше повдигнат въпроса с Дарън Гибсън, който има почти същата съдба както и Ленън. Роден в католическия квартал на Белфаст - Донегал, Гибсън играе за селекцията на Северна Ирландия в британските ученически игри. След като навършва 17 години обаче той подава иск в Дъблин да играе за Република Ирландия, тъй като е католик. Няколко съперника на Република Ирландия вече подадоха жалби за мачове между юноши с негово участие, тъй като смятат, че Гибсън е нередовен състезател.