Дойчин Боянов и Николай Петков се отказаха от Хидън Пик
Дойчин Боянов и Николай Петков се отказаха от Хидън Пик / netinfo

Дойчин Боянов и Николай Петков се отказаха да покорят осемхилядника в Хималаите Гашербрум-1, познат още като Хидън Пик (Скрития връх - 8068 м) в Каракорум Пакистан, заради лоши метеорологични условия, съобщи алпиниста Методи Савов, който е разговарял с тях .

"Двамата се придвижват към населено място, след което трябва да тръгнат за Исламабад и ще се опитат да си тръгнат оттам на 16 август, ако това е възможно. Савов каза още, че и двамата български алпинисти са в отлично здраве.

Друга тяхна близка, Мария Христова разказа, че когато се е чула с Боянов и Петков, времето е било страшно неустойчиво със снеговалежи с голяма лавиноопасност. Няколко дни Боянов и Петков са били на 6 500 метра и са били решили да изчакат върха, но при прогнозата за неустойчиво време са се отказали, тъй като това би било твърде рисковано.

Слизането им до базовия лагер е било много напрегнато, защото са били само с едно късо въже и всичко е било затрупано до неузнаваемост в базовия лагер, каза Христова.

През юли Дойчин Боянов и Николай Петков забиха трибагреника на 8125 м след 14-часова атака на връх Нанга Парбат. Нашите минаха по маршрута "Кинсхофер", прокаран от Антон Кинсхофер през 1962 г. Изкачването бе първо за сезона на Нанга Парбат. Стартът на двамата ни алпинисти към върха започна на 3 юли - точно 53 г. след историческото първо изкачване на Нанга Парбат от Херман Бул. Петков и Боянов искаха да влязат в историята като първите българи, стъпили на 2 осемхилядника в един сезон. /БГНЕС/