Дебютни проблеми подляха вода на Стефанова
Дебютни проблеми подляха вода на Стефанова / netinfo

След двучасова борба Валентин Йотов завърши наравно с 16-годишния гросмайстор Фабиано Каруна, сочен като един от най-талантливите млади шахматисти. Резултатът на Йотов не го извади от групата на лидерите, тъй като всички техни партии завършиха също наравно.

Разбрал, че с тактически ремита няма да си осигури виза за световната купа, гросмайстор Васил Спасов се отнесе сериозно към днешната си партия и надигра без особени усилия хърватския си колега Анте Сарич. Окрилен от успеха, българинът заяви, че ще бъде безкомпромисен и в оставащите до края три кръга.

Двубоят между Красимир Русев и Александър Делчев също завърши без победител, въпреки че и двамата съперници полoжиха доста усилия да се надиграят.

Поредицата от неочаквани поражения донесе здравословни проблеми на националния ни селекционер Kирил Георгиев и той напусна турнира.

След поредна партия, в която разигра неубедително дебюта (в конкретния случай Славянска защита), Стефанова изпадна в трудна позиция и бе принудена да се защитава. Тя сбърка още на седмия ход, което на практика предопредели изхода на партията. За противничката й Анна Ушенина не бе трудно да реализира преимуществото си и българката се предаде на 35-я ход, като можеше да стори това поне десетина хода по-рано.

Най-опитната ни националка Маргарита Войска постигна важна победа и напълно заслужено се нареди сред претендентките за 13-те визи.