Батков: Ще дам обет за мълчание до Нова година
Батков: Ще дам обет за мълчание до Нова година / netinfo

Собственикът на Левски Тодор Батков заяви, че ще престане да се изява пред медиите и в типичния си стил заяви, че ще даде обет за мълчание поне до Нова година.

Освен това в специалното си интервю за Спортно шоу Гонг адвокатът разкри, че със загубата си и невлизането в групите на Шампионската лига клубът е загубил около 6 милиона евро.

„Може би ще дам обет за мълчание до Нова година. Мои колеги дори ми направиха забележка, че говоря много пред медиите”, каза Тодор Батков, като едновременно с това се извини, че не е спрял пред журналистите вчера след загубата на Левски от Тампере: „Това не се случва много често, но все пак и моите нерви имат някакъв предел. Бях в необичайно състояние и не исках да комуникирам с никого. Моля феновете за извинение, но искам да има благодаря за подкрепата.”

На въпроса, колко е загубил отборът с това отпадане на толкова ранен етап, адвокатът заяви: „Ако приемем, че влизахме в Шампионска лига изгубихме 6 милиона евро. Тази година и групите на УЕФА са по-комерсиални. Как ще се избива? Това няма избиване. Има един, който се казва Тодор Батков, който избива, т.е. вади и дава. Аз не съжалявам, въпреки че вчера съвпадна с едно тягостно събитие в Разградско – беше ми на зъбите да кажа, че премиите отиват за подпомагане там. Има много ценности в живота, които играчите забравят.”

Въпреки тягостното настроение в студиото на Дарик радио Тодор Батков изрази оптимизъм: „Ще има нова приказка. Господ да дава здраве, за да попълваме дупките заедно с Мъри, Наско и изявените футболисти, и да има нова приказка, която да продължи по-дълго.”

„Не е имало нито Управителен съвет, нито Надзорен до момента. Не се очертават кадрови сътресения. Нека да минат още няколко дни, Сираков да се върне от сафарито, за да седнем и да си кажем нещата. Ние продължаваме напред, въпреки че паднахме от високо. В тежките ситуации, когато предишният мажоритарен собственик се отказа, аз заложих на Мъри и Сираков”, допълни собственикът на Левски.

Що се касае до заминаването на Наско Сираков и отсъствието му от двата мача на Левски срещу Тампере адвокатът сподели, че това не е проблем, но липсата му си е оказала влияние: „Няма проблем, той е на сафари. Аз ще поискам от него да поеме една конкретна отговорност към школата заедно с Мъри. Не го понижавам, той е изпълнителен директор по спортно-техническите въпроси. Искам по-сериозно отношение в школата, а не Мъри да има прави концепцията. Ако можех обаче сега да променя нещо, нямаше да пусна Наско Сираков, не искам да подценявам Мъри, но той има своето въздействие върху играчите.”

Тодор Батков говори и за грешките, които той и ръководството на тима са допуснали, за да се стигне до отпадането във втория квалификационен кръг на Шампионската лига: „Аз също 2-3 пъти съм имал много тежки положения в живота, малко се бяхме пооткъснали от действителността и ето, че финландския тим ни приземи. Титлата е приоритет и не мисля, че ще е проблем. Не отборът на Тампере бе толкова силен, просто ние не дооценихме няколко фактора. Първо, дриймтимът на Левски постигна върха си през декември. След това с няколко напъна спечелихме всичко в България и ми се струва, че пропуснахме решаващия момент на полусезона, т.е да продадем един-двама футболисти от тарторите и да привлечем млади играчи, които да започнем да обиграваме. Опитахме се нещо да направим сега, но малко късно.”

„Миналото лято два пъти ходих до Украйна за Тасевски и бях готов да го купя още тогава да платя половин милион долара, но поискаха милион, през зимата пак се развиха по същия начин нещата и затова той дойде сега. Но не е въпросът за парите. Аз бях готов да дам един милион за Новакович, но поискаха много повече за него. Няма резон, каквато и да е звезда един футболист да взима 3 или повече пари от колегите си и това да не е подплатено”, допълни Тодор Батков.

Относно селекцията той заяви още: „Не искам да споделям отговорността, но селекцията е стратегически въпрос. Някои се присмяха за преговорите с Тристан, но такива действително имаше, ако ги бяхме взели щяхме да взривим обстановката в Левски. На мача имаше представители на Локомотив Москва, Еспаньол, Болтън, Айндховен, но не знам какво се случва. Сега остава да чакаме. Разбира се, ние нищо няма да предприемем без съгласието на треньора и играча.”

„Проблемът в България е, че Левски има по няколко мача на година, другото е смях – единствено с дербито с ЦСКА и с Литекс, най-много и още един тежък мач. Сега ще трябва да търсим контролни мачове, за да поддържаме нивото”, разкри Батков.

Собственикът на Левски не подмина и темата за дублиращите отбори: „Чух се с Боби Михайлов, но решението да няма дублиращи отбори е срамно. Аз съм на път да преосмисля доста неща. Младежите сега ги раздаваме като панаирджийски кобили, защото няма какво да правят при нас. 28 футболисти, останалите трябва да ги раздадем, плачат момчетата.”

Адвокатът сподели още, че сега всички усилия ще бъдат насочени към първенството и Купата на България. Шефът на „сините” дори заяви, че и с младежите тимът ще стане шампион: „Трябва да има интрига в първенството. Дори и с младите да играем, сме шампиони или поне втори. Твърдо го заявявам. Продължават да се лицензират на общо основание странни клубове и да се търпят такива, които не са изправни и дължат данъци.”

Що се касае до състоянието на стадион „Георги Аспарухов” и базите Тодор Батков каза: „Дори сега да ни дадат „Раковски”, той ще бъде готов след 3-4 години. През последните дни не съм спал, за да слушам кога вали дъжд. Добре, че делегатът прояви разбиране. Всичко предстои да се реши. Два мача сме наказани и се надяваме с ЦСКА да играем на Националния стадион и да се договорим сега , за да започнем да работим по „Герена”. Трябва да му бъде направен основен ремонт.”

Тодор Батков сподели, че за продажбата на Емил Ангелов в Далиен носи лична отговорност: „Аз има вина за това. Ако има сериозна оферта Домовчийски също може да бъде продаден, ако Стоилов се съгласи. Готов съм да извадя и 700 хиляди за Дамянович, но тогава задължително трябва да се продаде някой от играчите ни.”

„Искам играчите да мислят за фланелките които носят, а не за финикийските знаци. Голмайсторът на Тампере си тръгна с колело, след като вкара в първия мач във Финландия. Тогава аз им казах, че ще им конфискувам колите и ще им купя по едно колело, ако паднат от Тампере”, заяви в типичния си стил босът на „сините”.

Що се касае до казуса „Станислав Ангелов” Тодор Батков за пореден път заяви, че клаузата, за която се говореше, не съществува: „Колкото повече години навъртат, толкова по-трудни стават преговорите. Тук няма виновен. Търсили са ме, не са ме намерили. Тази клауза я няма, а на него му бяхме казали, че от което и от четирите големи първенства да го поискат , ще го продадем.”

Адвокатът разкри, че не смята да продължава договорите на нито един от футболистите към момента: „Дори и да бяхме били с 5:0 нямаше да си променя мнението.”

Той разкри още, че снощи се е чул и с Майкъл Чорни, който се е опитал да го успокои след отпадането. Въпреки разочарованието от загубата, Батков не пропусна да похвали Лусио Вагнер за вчерашните му изяви по време на двубоя с Тампере: „Лусио Вагнер ми напълни душата. Той се раздаде вчера.”

На финала на разговора, собственикът на Левски заяви, че отборът ще продължи да се бори за титлата и Купата на страната: „ Трябва да довършим този преход на поколенията, за да имаме боеспособен отбор за Европа догодина. Трябва да подобрим материалните условия - нов стадион. Ще работим и върху създаването на една сплав между български играчи и чужденци в по-малка степен, както и прекрасен климат в съблекалнята. Сега се амбицирах още повече. Разбрах за себе си, че съм се разглезил от успехите.”