4 златни отличия за България от Балканския шампионат по мотокрос
4 златни отличия за България от Балканския шампионат по мотокрос / netinfo

Третият кръг от балканския шампионат по мотокрос в класовете 65, 80, 125 и 250 куб.см. се проведе днес на трасето в гръцкия град Яница. Българските пилоти отново се представиха отлично и завоюваха четири златни и три бронзови отличия.

Николай Куманов (Ямаха) беше безапелационен в най-големия клас и спечели състезанието с първи места и в двата манша. Представителят на домакините Манолис Критикос (КТМ) се качи на второто място на почетната стълбичка, а Бончо Аврамов (Хонда) допълни тройката при 250-кубиковите. Изключителна интересна и зрелищна беше надпреварата в клас 125 куб.см., където временният лидер в класирането и шампион от миналата година Росен Тончев (КТМ) по традиция среща сериозна съпротива на гръцка земя. И днес тази традиция не беше нарушена. В първия манш Тончев остана втори след местния пилот Терцис Конос (КТМ), но във втория успя да измъкне победата с няколко стотни преднина и стана краен победител в надпреварата с 47 точки. На трето място се нареди румънският състезател Елиас Радута.

С две втори и едно първо място Николай Колев (Ямаха) спечели състезанието в клас 80 куб.см., втори стана румънският пилот Джордже Кабал, а трети – българинът Николай Йовчев. Единственият клас, в който първото място не беше спечелено от български пилот беше клас 65 куб.см. Победата тук бе за румънеца Марчел Бутуза (Кавазаки) с подгласници Шевки Шевкиев от Турция и Майкъл Иванов от България. Страната ни спечели отборната надпревара за кръга със 175 т., втори е тимът на домакините от Гърция със 141 и трети – Румъния със 140. Следващият кръг е след месец в Севлиево.