Банатският Нов завет на католическата църква в Стар Бешанов
Банатският Нов завет на католическата църква в Стар Бешанов / netinfo

Това е последната серия от филма на Северозападната ни мобилна група Нина Александрова и Доника Александрова “Домът на банатските българи “.

В нея те ще ни разкажат за римокатолическата църква в Стар Бешенов, която според тях е имала най-голяма роля за запазването им като българи .

Именно заради вярата си прадедите на банатските българи предпочели изгнанието пред робството. Църквата е била центърът, който е обединявал винаги банатските българи. Литургията се служи само на български. Всички свещеници, които не са българи, са научавали езика. Молитвените книги са написани също на български.

Преди около 40 години свещениците са превели Новия завет на банатски език. Сега заедно с Нина и Доника ще разгледаме църквата в селото на банатските българи. Водач е кметът Георги Наков.

След това ще ви отведем в дома на свещеника, където се пази най-ценната книга на българите – „Историята на банатските българи”. Тя е от 66 страници, написана е на ръка и е на латиница. В тази книга е разказана историята на банатските българи. Тя е ползвана от известни изследователи като академик Любомир Милетич, затова сега се събират пари тя да бъде издадена на три езика –банатски, български и румънски.

Чуйте “Църквата“ - епизод последен от поредицата “Домът на банатските българи “