/ adobestock.com
Вечната младост е мечта, която човечеството преследва от незапомнени времена. В легендите на всеки народ може да се намерят разкази за магически извори и чудодейни еликсири, обещаващи да спрат хода на времето. А дали подобни фантастични отвари действително съществуват?
Всъщност, ключът към младежкия вид не е един. За да изглеждаме и да се чувстваме добре, е необходим комплексен подход, включващ балансиран начин на живот, пълноценна диета, добра хидратация и подходяща грижа за кожата.

Когато става дума за грижа за кожата, Природата крие редица тайни съставки, от чието благотворно въздействие можем да се възползваме. В следващите редове ще разгледаме три ценни растения особено популярни в България. Ще обясним за какво могат да се използват и ще споделим някои съвети как да включите етерични масла и флорални води от тези цветя в грижата за кожата си.

Традиция от далечни времена

Още от древността хората са търсили отговори за своите козметични нужди в заобикалящата ги среда. В египетски папируси от 1550 г. пр. н. е. се споменава за процедури, които днес бихме нарекли химически пилинг. Известно е също, че Клеопатра се е къпела в мляко, а римските матрони използвали маски от смокини и мед, за да подхранят кожата си.

В България грижата за красотата е тясно свързана с природните богатства на страната ни. Нашите баби и прабаби са познавали ползите от билките и цветята, предавайки ги от поколение на поколение. Тези знания днес намират нов живот в съвременната био козметика, която преоткрива и надгражда хилядолетните традиции.

Науката зад растителните екстракти

Но как растителните екстракти помагат за младежкия вид на кожата? Растенията, които се използват с козметични цели, съдържат активни съставки, които стимулират редица важни процеси. Те включват:
 
  • привличането и задържането на вода в кожата;
  • стимулиране на регенерацията на клетките;
  • подпомагане на синтеза на колаген и еластин;
  • подобряване на микроциркулацията.

Всяко растение притежава различен комплекс от полезни вещества. Ето защо за постигане на оптимални резултати е важно съставките да бъдат подбрани и съчетани подходящо. Резултатът от редовната употреба на тези екстракти в дългосрочен план е трайното подобрение на начина, по който изглежда кожата.
 

Златните съкровища на майката Природа

Сред богатството от ценни лечебни растения в България, три се открояват особено ярко.

Безсмъртниче

Средиземноморието се счита за родината на това скромно наглед цвете, но то е познато в цяла Европа още от 17 век. Наричано още "златно цвете” заради яркожълтия си цвят, то е известно със способността да запазва свежия си вид дълго след като бъде откъснато.
Растението е известно с мощното си противовъзпалително и антиоксидантно действие. Известно е, че екстрактът от безсмъртниче стимулира синтеза на еластин и колаген. Това го прави подходящ за зряла, увредена или чувствителна кожа. Той се препоръчва при третиране на акне и стрии, а също така може да помогне за възстановяване на кожата и забавяне процесите на стареене.

Роза

Друг безценен дар е българската роза - символ на страната ни, който разнася нейната слава по целия свят. Розовото масло, наричано през Възраждането "течното злато", до ден днешен има изключително висока цена и се използва в козметиката, парфюмерията и ароматерапията.
Екстрактът от роза се цени заради многобройните благотворни ефекти, които има върху кожата. Растението е богато на вещества, които имат антиоксидантно, противовъзпалително, овлажняващо и балансиращо кожата действие. Деликатният цветен аромат допринася за цялостното усещане за благосъстояние и се счита за отличен афродизиак.

растения
Алтея Органикс


Лавандула

С характерния си успокояващ аромат, този храст с нежни лилави цветчета също заема почетно място сред природните съкровища. Благодарение на антисептичните си свойства, лавандулата помага за пречистване на кожата и балансиране на себума. Флоралната вода и етеричното масло намират широко приложение в козметични продукти за проблемна кожа.

лавандула
unsplash.com

Как да включим природни съставки в нашата рутина?

Включването на тези природни съкровища в ежедневната грижа за кожата не е сложно, но изисква известни познания.

Етерични масла

Етеричните масла се получават обикновено чрез парна дестилация и представляват изключително концентриран екстракт. Поради това не е препоръчително да се използват директно върху кожата, тъй като биха могли да причинят раздразнение. Преди употреба те трябва да бъдат разредени.

Лесен и безопасен начин да включите етерични масла от безсмъртниче, роза или лавандула в своята козметична рутина е да изберете готови продукти, съдържащи екстракти от растенията. Оптималният вариант е да заложите на био сертифицирана козметика, която има гарантирано високо качество.

Можете да използвате чистите етерични масла и като добавка към вашите домашни маски или кремове. Капнете няколко капки в гореща вана за комбиниран ароматерапевтичен и козметичен ефект или ги разредете в няколко супени лъжици растително масло, за да получите отлично масажно масло.

Флорални води

Флоралните води се произвеждат чрез парна дестилация и съдържат значително по-малко количество активни съставки, в сравнение с етеричните масла. Това означава, че те могат безопасно да бъдат използвани директно върху кожата.
Флоралните води могат да бъдат използвани самостоятелно като тоник след почистване на лицето. Ако често приготвяте домашни маски или кремове, добавете 1-2 супени лъжици флорална вода, за да ги обогатите допълнително.

И така, тайната на вечната младост може би не се крие в един-единствен чародеен еликсир, а в богатата съкровищница на Природата. Тя е благословена с изобилие от растения, които могат да трансформират нашата кожа и да ни дарят с естествена красота. Това превръща екстрактите от цветя и билки в ценен съюзник по пътя към дълготрайната младост и красота.