/ iStock/Getty Images
Завърши поклонническият път "Рилският чудотворец", съобщава на интернет страницата си Светият Синод. Инициативата се провежда за десета поредна година, съвместно от Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и Столична община, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Шестдневния поклоннически път е приключил пред гроба на Св. Йоан Рилски на празника Преображение Господне. Маршрутът си поклонниците са поели на 1 август от старинния храм "Св. София" в столицата. Той е преминал през планините Витоша и Рила.

В съобщението по повод края на похода се посочва, че тази година той съвпадна с навършването на 550 години от възвръщането на мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново в Рилския манастир.

Поклонническият поход „Светият път“ достигна Община Мездра

Тази година в него са участвали 200 поклоници от столицата, страната и чужбина. За първа година край Белчин са се включили и 30 младежи от Духовно-просветния център "Св. Архангел Михаил" към Варненска и Великопреславска епархия.

На Преображение Господне поклонниците са взели молитвено участие в тържествена света литургия и са получили причастие. Участниците в похода са се поклонили на гроба на св. Йоан Рилски, където е бил отслужен акатист към покровителя на България, съобщават от Св. Синод.
БТА