Днес голяма част от жилищните сгради имат централно или локално отопление. Това значително улеснява живота на хората и най-вече носи топлина в домовете ни. Въпреки това, радиаторите могат да ви накарат да се чувствате зле.

Според санитарните стандарти оптималната температура за човешкото тяло е 20-22 градуса.

А в спалнята температурата не трябва да надвишава 16 градуса.

Ако радиаторите се нагреят твърде много, то в стаята може да стане много топло - 23-26 градуса. Тогава хората, които са в помещението, вероятно ще чувстват постоянна сънливост и умора, терморегулацията им ще бъде нарушена, а ефективността и издръжливостта им по време на физически натоварвания ще намалее.

Абсурд: Жена от Русе се оказа длъжница на „Топлофикация София“ (ВИДЕО)

Освен това прекомерно горещите радиатори изсушават въздуха. Влажността се счита за идеална в диапазона от 45-55%, а при работещо парно този показател често не надвишава 25%. Ето защо експертите съветват да овлажнявате въздуха в помещенията. В такива случаи купичка с вода или аквариум с рибки ще ви помогнат, но най-добре да използвате специалните уреди за овлажняване.

Така, че несъмнено спането в непосредствена близост до парно е вредно за организма. Първо, температурата на въздуха в близост до отоплителните уреди е по-висока, отколкото в цялата стая. Според лекарите температурата над 22-23 градуса се отразява негативно на сърдечно-съдовата система, като натоварва допълнително и напълно ненужно сърцето. Затова лекарите съветват, хората със сърдечни проблеми да намалят температурата в спалнята си и да не слагат леглата си близо до уредите за отопление.

Пресушаването на въздуха от радиатори е неприятно последствие за състоянието на епидермиса и лигавиците.

Кожата става суха, започва да се лющи и губи своята еластичност.

А това допринася за преждевременната поява на бръчки по лицето. Лигавицата на носа също страда. Ако е твърде суха, тя не улавя вируси и бактерии, влизащи през ноздрите. А това от своя страна води до чести настинки и други респираторни заболявания.

Георгиев: София няма да остане без парно, „Булгаргаз“ е най-големият лихвар на „Топлофикация“

Ето защо експертите препоръчват да поставите леглото си възможно най-далеч от радиаторите. Или поне разстоянието между леглото и радиатора не трябва да бъде по-малко от един метър.