За един час светът остава на тъмно в послание срещу глобалното затопляне
За един час светът остава на тъмно в послание срещу глобалното затопляне / снимка: Sofia Photo Agency

Един милиард души в 1000 града по света да угасят осветлението си за един час на 28 март 2009 година. Това е амбицията на кампанията „Часът на Земята 2009". Целта е така домакинства, институции и фирми да покажат подкрепата си за решителни международни действия срещу промените в климата.

74 града в 62 държави до момента са заявили участието си в кампанията на интернет страницата на „Часът на Земята”, каза Константин Иванов, координатор във WWF. Сред градовете участници догодина ще бъдат София, Чикаго, Лос Анжелис, Торонто, Лондон, Рим, Москва, Лисабон, Сингапур.

370 града от 35 държави са се включили в „Часът на Земята” през тази година, добави още Иванов. „Мостът Голдън гейт потъна в мрак, в мрак потънаха и най-високият хотел в света, който се намира в Обединените арабски емирства, операта в Сидни, рекламата на Кока-Кола на Тайм скуеър, Колизеумът в Рим”, разказа Иванов.

От организацията са предложили списък от 28 сгради в София, които да се включат в кампанията през 2009 година, но се очаква одобрението на Столична община.

Едночасовият мрак ще настъпи на 28 март 2009 година от 20.30 до 21.30 часа. Целта е всеки човек да отправи посланието си за необходимостта от незабавни мерки срещу глобалното затопляне.

"Часът на Земята" се проведе за първи път на 31 март 2007 г. в Сидни, когато повече от два милиона души и 2100 компании изключиха светлините си за час.