Всяка трета жена в Турция е жертва на насилие
Всяка трета жена в Турция е жертва на насилие / netinfo

В 70-милионна Турция почти всяка трета жена е подложена на насилие, като най-често пострадалите са представителките на нежния пол, които печелят повече от съпрузите си - около 63% от всички случаи.

Това показват данните от социологическо проучване, публикувани в местни средства за масова информация. Изследването е проведено по поръчка на Турската агенция за наука и техника в 56 от общо 81 провинции в страната с участието на 1 800 жени, пише вестник "Радикал".

Изданието отбелязва, че почти половината от отговорилите (49%), които са били подложени на домашно насилие, съобщават най-напред за това на социолозите.

"Първото изследване на проблема за насилието в турското семейство бе проведено преди 15 години. За това време се е променило само едно нещо: тогава 80% от жените смятаха побоите за обичайно явление, а сега - само 10%", коментира резултатите от допитването "Радикал". БГНЕС напомня, че действащото законодателство в Турция прокламира равенство на половете.

Подобни изводи бяха направени и от проучване, проведено преди около половин година от Центъра за изследване на проблемите на жените към Егейския университет в град Измир. В него бе обърнато внимание на факта, че около 57% от турските жени са подложени на насилие още от първите дни след сватбата.