Всеки християнин е призован да поиска прошка, но и да прости
Всеки християнин е призован да поиска прошка, но и да прости / БГНЕС, архив

Днешният празник Сирни Заговезни е свързан с началото на Великия пост, който предшества празника на празниците Господната пасха.

Всеки един християнин е призован да участва в тези спасителни пости, наречени Светата Четиридесетница, или Велики пости, свързани с най-големия християнски празник Възкресение Христово, заяви игуменът на Троянския манастир - Величкият епископ Сионий.

Всеки трябва преди да започне това духовно изпитание за себе си, тези дни на въздържание, на духовно съзерцание и търсене, да се опрости с хората, с които е живял и по някакъв начин е обидил, засегнал, нагрубил или е послужил за изкушение, допълни епископ Сионий.

На Сирни Заговезни младите вземат прошка от по-възрастните

По думите му, според Светото писание, който иска да принесе жертва на Бога, първо трябва да отиде да се опрости с тези, с които е имал някакви недоразумения и след това, с чисто сърце да пренася жертвата си. Това стои в Старозаветното разбиране на вярата.

В новозаветен план духовното преживяване на поста е самата наша жертва, която ние правим, за да получим от Бога опрощение. След като поискаме прошката, след като душите ни се очистят чрез това покаяние и взаимоопрощение, да влезем в поста и да очакваме славното Христово Възкресение.

Постът е не само въздържание от храна, но и очистване на сърцето и душата

Дядо Сионий допълва, че не бива нито в един миг от свещения пост да забравяме целта на му. Той не е само въздържание от храна, но и очистване на сърцето и душата.

"Това е времето, в което всички ние отново заедно да се приближим пред Божието лице и в единство да тържествуваме в определения ден в Пасхата Господна", каза игуменът.

"Всеки един човек на света греши, извършва не доброто, което трябва да върши, а лошото, което не трябва и не иска да прави. Затова трябва да поискаме прошка от тези, които стоят до нас, които неволно понякога сме обидили. Трябва да поискаме и прошка в общ смисъл пред всички човеци в духа на нашата вяра, която казва: "Прощавайте и ще бъдете простени".

Трябва да се стремим и да се вдъхновяваме от това, че Господ прости на всички нас и ние сме длъжни и сме призовани също да прощаваме на нашите ближни", заяви още епископ Сионий.

Според него прошката има и ответна страна - да приемем желаещите да поискат от нас прошка. Тези две насоки на всеобщото опрощение ще ни издигнат във висота и в готовност да влезем в Светия пост.

Първо децата искат от родителите си прошка, а после родителите - от децата

Според Свещеното писание всеки грях е простим, с изключение на хулата срещу Светия Дух. Що се отнася до това опрощение между човеците, ние сме длъжни да прощаваме на всички, които искат прошка.

"Бог е този, който решава дали ще опрости грешника, дали ще благослови и приеме като свое чадо този, който се кае, но ние помежду си трябва да намерим сили да дадем прошка и да поискаме прошка, съветва дядо Сионий и допълва, че първо децата искат от родителите си прошка, а после родителите - от децата.

Източник: БТА