Вроцлав и Сан Себастиан стават европейски столици на културата
Вроцлав и Сан Себастиан стават европейски столици на културата / ThinkStock/Getty Images

Голямото пробуждане - такава е амбицията на полския град Вроцлав, бившия германски град Бреслау, който от този уикенд ще стане европейска столица на културата през 2016 г., предаде Франс прес.

Избирането му за европейска столица на културата е също поредният знак за полско-германското помирение. "Нямаме никакви проблеми с германците. Изпитваме по-скоро симпатия към тях, откакто те се съгласиха, че случилото се през периода 1939 - 1945 г. е по тяхна вина", коментира скулпторката и керамичка Аманда Рожанска, която от повече от 60 години живее във Вроцлав.

Голямото пробуждане е название на улично шоу, създадено от британеца Крис Болдуин заедно с френския автор на визуални спектакли Филип Жефроа.

Черпим опит от Вроцлав, обявен за Европейска културна столица през 2016 г.

В неделя следобед 4 шествия, които са с участието на танцьори и музиканти и са ръководени от 4 Духа - Многобройни изповеди, Иновация, Реконструкция и Прилив, ще се насочат към стария Пазарен площад, за да предложат "полифоничен" разказ на историята на Вроцлав.

Над 100 инициативи, сред които изложба на испанския скулптор Едуардо Чилида и поредица концерти, посветени на гръцкия композитор Янис Ксенакис, както и фестивал "Фууд тръкс" - с фургони за бърза закуска, са предвидени в рамките на културния празник, който ще се проведе успоредно с този в другата европейска столица на културата през 2016 г., Сан Себастиан в Испания.

Вроцлав и Сан Себастиан стават европейски столици на културата
netinfo

Източник: БТА