Враца изпрати контингента за Афганистан
Враца изпрати контингента за Афганистан / снимка: DarikNews.bg

Третата рота за охрана на летището в Кабул беше изпратена с тържествена церемония във Враца. Българският контингент ще бъде в зоната за отбрана на летище Кабул.

Десети механизиран батальон ще участва в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан. Около 200 човека, от които десет жени, ще заминат на шестмесечна служба в Кабул, където ще се грижат за охраната и отбраната на летището.

На церемонията присъстваха негово високо преосвещенство Врачанският митрополит Калиник, кметът на общината д-р Костадин Шахов, командирът на пета механизирана бригада бригаден генерал Валентин Буров. "Ще бъда щастлив след шест месеца да ви посрещна отново тук. Не се съмнявам, че вие ще сте поредният български контингент, който ще разнесе славата на България в азиатския континент", каза в словото си бригаден генерал Буров.

"За човечеството няма по-достоен от този дълг - да защитаваш и пазиш мира", каза в приветствието си кметът и допълни "Вярвам, че мъжете на Враца достойно ще защитят честта на нашия град чрез войнското си поведение дори в далечна чужбина".

"Мирът не е дело на войника, но само той може да го гарантира", каза в словото-отговор националният командир на контингента полковник Веселин Цековски.

Всички пожелаха на войниците да се завърнат живи и здрави. Церемонията завърши с тържествен марш, а военнослужещите получиха сертификат за участие в мисията в Афганистан.