2019 година беше със сигурност годината на звездните бебета, но светът е така устроен - един се ражда, друг си отива. А 2019 г. ни отне много. На 83-годишна възраст си отиде проф. Юлиан Вучков - български есеист, публицист, театрален, литературен и телевизионен теоретик, критик и доктор на науките.

Кончината на проф. Вучков шокира всички ни. Неговото ярко и дългогодишно телевизионно присъствие ни накара да го чувстваме като познат, дори близък, без дори да сме го виждали на живо. Именно заради изявите си обаче професорът ще остане още дълги години с нас.



Каналът "Портретъ" във vbox7 припомня някои негови култови изказвания и фрази:

За шоубизнеса ни:

 
"Всяко дърво или перде може да се изправи пред телевизионната камера и да започне да реве, въобразявайки си, че е певец или шоумен... А сега чалга има навсякъде - и в политиката, и в литературата! Каква е тая поезия, дето се пише?! Може ли да се редуват птиче с кокиче, момиче с добиче?!"

За силикона:

"Ура! Драги ми зрители, ура наистина! Нашите певачки и по-малко актриси вече ни плашат със силиконови цици като атомни бомби!"



Бисерът на всички бисери:

"Боже, Боже! Слушам и не вярвам на очите си!"



За интимността между мъжа и жената:

"Поне на мене ми се е случвало да имам връзки с жени, с които не съм се обвързвал, защото са прости, елементарни, скучни. Не може сега, извинете, да искаш мъжът да те люби като жребец, след като ти си се разляла до него като Малеби планина. И обратното, жената няма да пламне, щом е чувствителна, а мъжът до нея я яха и я блъска в леглото, като че ли е желязна ограда."



За българския политик:

"Той само ходи и за всяко нещо се допитва: да си върже ли гащите, кога да ги върже, дали да си ги смъкне и докъде, или пък втори чифт гащи да вземе да си сложи."