Стотици се поклониха пред паметта на пророчицата Ванга
Стотици се поклониха пред паметта на пророчицата Ванга / netinfo
Стотици граждани от цялата страна почетоха паметта на пророчицата Ванга в храма "Света Петка" в Рупите. Да запалят свещ на гроба й бяха дошли хора чак от Русе, Варна, Шумен и Хасково. Точно в 11.00 часа архиерейският наместник Ангел Кочев отслужи заупокойна литургия. На поклонението дойдоха художникът Светлин Русев, Нешка Робева, депутатът Костадин Паскалев, кметът на община Петрич Вельо Илиев и няколко чужди посланици у нас.

Там бе и една от най-добрите приятелки на пророчицата Людмила Ким. Тя пристигна със сина си от Москва. Рускинята не е пропускала до момента нито една годишнина от смъртта на Ванга, нито пък храмовия празник на църквата. Ким донесе огромен портрет на пророчицата, който подари на храма. "За мен тя бе повече от майка. Няма друга като нея, толкова добра и справедлива", заяви тя.

Светлин Русев припомни, че Ванга винаги е помагала на хората и е подчинила целия си живот в услуга на нуждаещите се от нейната помощ.

Кметът на Петрич Вельо Илиев увери, че скоро започва ремонтът на детска градина "Ванга" в село Рупите със спестяванията на пророчицата, които са 37 000 лева. Следващата седмица тръгват и ремонтните дейности в нейната къща в града. До един месец сградата ще отвори врати като музей, обеща кметът на Петрич Вельо Илиев.