Списък на загинали в Румъния български войници в Добричкия музей
Списък на загинали в Румъния български войници в Добричкия музей / netinfo

Списък с имената на всички български воини, погребани във Военното гробище в Мирча вода, Румъния, вече е притежание на Историческия музей в Добрич.

Списъкът е уникален с това, че до момента такава информация в България няма, съобщи за Дарик историкът Радослав Симеонов. Дарението е предоставено от запасен адмирал Марчел Драгу, председател на румънската национална асоциация в Констанца „Култ към героите”.

Военното гробище в Мирча вода е единственото българско гробище в Румъния, в което са погребани костите на българските войници, сражавали се срещу северната ни съседка по време на Първата световна война през 1916 година. Над 150 единични български гробове са разположени във военното гробище в Мирча вода, намираща се в центъра на Северна Добруджа.

Списъкът тепърва ще е обект на историческо проучване и изследване, съобщи Симеонов. Той обяви, че от Историческия музей в Добрич ще върнат жеста на румънците, като им предоставят имената на загиналите румънски войници в Добричката епопея през 1916 година.

Между 1 000 и 2 000 румънци са погребани във Военното гробище в Добрич, като само 25 от тях – в единични гробове. Повече от 3 500 бойци от 7 националности лежат в добричкото военно гробище.