/ БГНЕС
Корабът "Ривър Адажио", който плава под швейцарски флаг, откри днес официално туристическия сезон по река Дунав.
 

БГНЕС


Пасажерският кораб не е слизал по реката от две години, но днес акостира на русенския бряг заедно със 144 американски туристи. Те плават унгарската столица Будапеща и круизът им ще продължи до делтата на Дунава. По традиция първите чуждестранни туристи бяха посрещнати с изпълнения на Духовия оркестър на Русе.
 

БГНЕС

БГНЕС



Американците споделиха, че повечето от тях са организирали круиза си по реката още преди една година. Пътуват семейно или с приятели и им е интересно да научат повече за Източна Европа и по-специално за историята на България.
 
След закуска те заминаха на еднодневна обиколка във Велико Търново, като туроператорите им организират програми и до други градове в България - Плевен, София, Варна, Мадарския конник. Обикновено туристите спират и в почти всички български пристанища по Дунава.
 

БГНЕС

БГНЕС


"Тази година, ако имаме добър сезон и нямаме проблеми с нивата на водата, в Русе очакваме около 110 кораба да слязат само на нашия понтон на "Дунав турс". Ниските нива на реката наистина са голям проблем, защото се образуват прагове, особено при Белене, и това обърква корабоплаването и страда нашия бранш“, коментираха от "Дунав турс".
 
Другият сериозен проблем на туристическия бизнес по реката е липсата на инфраструктура, обезопасени обекти и липсата на тоалетни.
 

БГНЕС


По данни на дирекция "Речен надзор"-Русе през миналата година на русенския бряг са акостирали 342 кораба с 41 290 туристи. Най-много са били пасажерите от Германия - 41 290, следвани от американците - 10 900 души.