Шри Ланка почете паметта на Артър Кларк
Шри Ланка почете паметта на Артър Кларк / снимка: БГНЕС

Днес по обед местно време цяла Шри Ланка запази минута мълчание в памет на починалия в сряда световно известен писател-фантаст Артър Кларк, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Кларк издъхна на 90 години в клиника в Шри Ланка. Днес той беше погребан в семейната концесия на неговия шриланкски съдружник, у когото живееше от десетилетия.

Приживе писателят беше поискал да бъде погребан без особени почести. Днес обаче на погребалната церемония присъстваха десетки будистки монаси и католически свещеник.

Преди това пред тленните останки на писателя се поклониха много негови фенове, студенти, представители на религиозната и политическата общност в Шри Ланка.

След като навърши 90 години, Кларк често пъти постъпваше за лечение в клиники в Шри Ланка заради дихателна недостатъчност.

Артър Кларк е автор на над 100 книги. Сред тях е "Една одисея в Космоса през 2001-та година", известна и с екранизацията на Стенли Кубрик. Писателят е създал и концепцията за стационарните комуникационни спътници през 1945 г., тоест години преди те да станат реалност.